Centrum mikroorganizmów ProBio Emy, Mikroorganizmy dla rolnictwa, zwierząt, ludzi i domuMapa sklepu
Kule Bokashi Powiększ do pełnego rozmiaru

Kule Bokashi

Kule BOKASHI przywracają równowagę biologiczną w zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach... 

Więcej szczegółów

4,00 zł

Specjalnie przygotowane kule BOKASHI przywracają równowagę biologiczną w zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach. 

Kule BOKASHI są metodą pracy ze środowiskiem naturalnym. Glina zawarta w kulach Bokashi jest znakomita do przenoszenia mikroorganizmów na dno zamulonych zbiorników wodnych.


Kule Bokashi stosuje się do zanieczyszczonych, zamulonych zbiorników wodnych (stawów, oczek wodnych), do poprawy jakości wody w studniach. Składają się z gliny, Bokashi, ProBio Original, Melasy z trzciny cukrowej i niechlorowanej wody.

Przepis na kule BOKASHI:

Należy wymieszać: 5kg gliny + 0,5kg Bokashi + 0,25l Melasy z trzciny cukrowej + 100 ml ProBio Original + woda niechlorowana. Wodę dodajemy w takiej proporcji by konsystencja masy była możliwa do uformowania kul, następnie umieszczamy kule w ciemnym i ciepłym miejscu na tydzień aby namnożyły się w nich pożyteczne mikroorganizmy. Po upływie terminu kule są gotowe do zastosowania.


Stosowanie:

wrzucamy 1-2 kule na 1m3 wody (w skrajnych przypadkach 3 kule). Stosujemy dwa razy w sezonie, wiosną i pod koniec lata. Do dwóch tygodni po zabiegu na powierzchni pojawią się "kożuchy" materii organicznej, która unosi się z dna stawu, świadczy to o normalnym, naturalnym przebiegu rewitalizacji. Stopniowo woda staje się przejrzysta, a glony zanikają. Z czasem, kiedy ustali się równowaga nie będziemy musieli powtarzać tego zabiegu co rok.

                                                              UWAGA

Utrzymujemy niewielki zapas kul Bokashi. Zazwyczaj kule wyrabiamy na zamówienie. Czas oczekiwania na kule Bokashi ok 7-14 dni

 

Waga:

ok 500-600g/ 1szt.