Centrum mikroorganizmów ProBio Emy, Mikroorganizmy dla rolnictwa, zwierząt, ludzi i domuMapa sklepu

Pożyteczne mikroorganizmy w rolnictwie

Materiał filmowy zawierający wypowiedzi rolników stosujących ProBio Emy w swoich gospodarstwach. Na przykładzie tego odcinka możemy zobaczyć efektywność mikroorganizmów w eliminacji u roślin mszyc, pleśni i grzybów. Stosowanie ProBio Emów ograniczyło występowanie biegunek u zwierząt, warrozy u pszczół.

Debata w programie „Teraz wieś” na temat mikroorganizmów

Rozmawiają: Sławomir Gacka - dyrektor Krajowego Centrum Mikroorganizmów w Bratuszynie oraz Michał Morelowski - dyrektor Szkoleń i Informacji „Probiotics Polska”. Rozmowa na temat utrzymania wewnętrznej równowagi, biologizacji na Śląsku. Rozmówcy dyskutują na temat zastosowania probiotyków, zaś producenci rolni opowiadają o pozytywnych doświadczeniach z ProBio Emami. 

sztuczne nawozy magazynowane w ziemi

Witold Nowakowski: od około trzydziestu lat plony zmniejszają się. Sztuczne nawozy magazynowane są w ziemi: w glebie znajduje się około osiemdziesięciu szczepów probiotycznych. Zaleca się zatem użyźnianie plonów mikroorganizmami, przy czym koncentraty muszą być aplikowane przez cały okres wegetacji roślin, nie zaś tylko w wybranych okresach.

Minister rolnictwa i rozwoju wsi na temat mikroorganizmów

Konferencja pożyteczne mikroorganizmy dla współczesnego świata - gościem Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

WPływ organizmów probiotycznych na rośliny

Marzena Marzec: Probiotyki to koktajle przygotowane z mikroorganizmów, które w każdym środowisku, także w uprawie chmielu, ograniczają występowanie chorób, wspomagają rozwój roślin, zapobiegają ich gniciu oraz chronią przed szkodnikami. Badania na ten temat przeprowadzono między innymi w Polsce, w Jastkowie koło Lublina: stosowano tam 11 spryskiwań w ciągu sezonu, co doskonale chroniło plony przed szkodnikami.

ProBio Emy w uprawie ziół

Ekologiczna uprawa ziół takich jak jeżówka purpurowa (echinacea), lubczyk, babka płesznik czy ziele prawoślazu wykorzystywanych do przemysłu farmaceutycznego jak i do spożywczego. Bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych czy środków ochrony roślin, korzystając jedynie z pożytecznego wpływu z zastosowania ProBio Emów.

ProBio Emy w uprawie truskawek i tytoniu

Wypowiedzi plantatorów uprawy tytoniu i truskawek o korzyściach z zastosowania w swoich gospodarstwach pożytecznych mikroorganizmów, które niosą za sobą korzyści jakościowe plonów, smakowe, jak również i finansowe.


PROBIOtyki w uprawie tytoniu

Na świecie uprawia się rocznie 4 mln hektarów tytoniu. SCD Probiotics postanowiło przeprowadzić badania nad ograniczeniem ilości substancji chemicznych używanych przy uprawie tytoniu. Badania wykazały, że po użyciu probiotyków nastąpił szybszy rozpad pozostałości roślin po zimie, jakość gleby poprawiła się, nastąpił wzrost roślin, zwiększyła się ilość liści. Znacznie poprawiły się także wyniki finansowe: wykazano 25% wzrost wydajności i jakości tytoniu. 

Otwarcie Wytwórni Probiotyków w Bratuszynie

Nowa inwestycja ma znaczący wpływ na biologizację rolnictwa. BioEmy - pożyteczne mikroorganizmy są bardzo potrzebne do ochrony środowiska oraz produkcji żywności. Na temat otwarcia wypowiada się Sławomir Gacka z Centrum Mikroorganizmów ProBiotics Polska, który podkreśla wysoką pozycję Polski na rynku europejskim jako kluczowego producenta.