Centrum mikroorganizmów ProBio Emy, Mikroorganizmy dla rolnictwa, zwierząt, ludzi i domuMapa sklepu
Bokashi 5 kg Powiększ do pełnego rozmiaru

Bokashi 5 kg

Bokashi -to wyjątkowy wyrób spełniający wiele funkcji, m.in.: aktywator procesów fermentacji, zaczyn do kompostowania odpadów kuchennych, dodatek poprawiający warunki siedliskowe zwierząt i roślin

Więcej szczegółów

72,00 zł

Bokashi - jest bogaty w bardzo cenne składniki odżywcze, takie jak otręby pszenne i ryżowe fermentowane przy użyciu probiotycznych kultur mikroorganicznych zawartych w EmFarma i SCD ProBio Original , wody oczyszczonej i ustrukturyzowanej, ekologicznej melasy z trzciny cukrowej oraz soli kamiennej.

DZIAŁANIE:

Eliminuje uciążliwe zapachy w kompostownikach z różnorodnej materii organicznej, w tym z odpadów kuchennych, toaletach zewnętrznych, fermentowanych gnojówkach roślinnych, pomieszczeniach zwierząt domowych, wybiegach dla zwierząt.

Eliminuje procesy gnilne na rzecz fermentacji.

Poprawia układ biofizykochemiczny w glebie oraz eliminuje glebowe patogeny.

Wspomaga krzewieniu, ma wpływ na wzrost i plonowanie roślin.

ZASTOSOWANIE I DAWKOWANIE:

rewitalizacja stawów i oczek wodnych: możemy zobaczyć to na przykładzie robienia kul Bokashi w programie telewizyjnym Maja w ogrodzie "Ogród w harmonii z naturą" - odcinek 479 - http://majawogrodzie.tvn.pl/193,Ogrod-w-harmonii-z-natura-odc-479,odcinek.html 

Kule Bokashi: Specjalnie przygotowane kule Bokashi przywracają równowagę biologiczną w sztucznych zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach. 

W skład kul wchodzi: glina, żywe kultury mikroorganiczne, Bokashi /czyli fermentowane otręby pszeniczne i ryżowe, melasa z trzciny cukrowej oraz woda (niechlorowana).

Przepis na kule Bokashi:                                                                                                                                         Glinę mieszamy z niewielką ilością mułu pozyskanego z docelowego stawu na 5kg gliny + 0,5kg Bokashi + 0,25l Melasy z trzciny cukrowej + 100 ml preparatu z mikroorganizmami + woda niechlorowana (również może być z tego samego stawu lub ze studni). Wodę dodajemy w takiej proporcji, by konsystencja masy była możliwa do uformowania kul, następnie umieszczamy kule w ciemnym i ciepłym miejscu na tydzień, aby namnożyły się w nich pożyteczne mikroorganizmy. Po upływie terminu kule są gotowe do zastosowania, wrzucamy 1-2 kule na 1m2 powierzchni wody. Stosujemy dwa razy w sezonie, wiosną i pod koniec lata. Wspomagająco możemy również robić zabiegi za pomocą samego preparatu z mikroorganizmami np. EmFarma. Do dwóch tygodni po zabiegu na powierzchni pojawią się kożychy materii organicznej która unosi się z dna stawu, co świadczy o normalnym, naturalnym przebiegu rewitalizacji. Stopniowo woda staje się przejrzysta, a glony zanikają. Z czasem, kiedy ustali się równowaga nie będziemy misieli powtarzać tego zabiegu co rok. 

Do kompostowania odpadów kuchennych:                                                                                                                          Segreguąc odpady żywnościowe i inne resztki biologiczne do specjalnych pojemników można w warunkach domowych przetwarzać je z użyciem Bokashi w wysokiej wartości nawóz zawierający pożyteczne mikroorganizmy. Bezpośrednio, każdą nową warstwę odpadów należy posypać Bokashi w taki sposób, żeby cała powierzchnia została dokładnie obsypana, a na końcu dobrze ściśnięta. Bokashi rozpocznie proces fermentacji neutralizując nieprzyjemne zapachy oraz poprawi skład odpadów. Kolejne warstwy odpadów dodajemy, aż do zapełnienia zbiornika. Co kilka dni można usunać nadmiar gromadzących się odcieków z fermentcji na dnie zbiornika poprzez umieszczony tam karnik. Odciek z takiego kompostownika stanowi skoncentrowany płyn o wysokiej wartości odżywczej więc rozcieńczamy wodą oczywiście niechlorowaną, można wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Przetworzone odpady z dodatkiem Bokashi są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby. 

Jako dodatek do kwaitów doniczkowych:                                                                                                                             1-2 razy na miesiąc poprzez posypanie powierzchni podłoża w dnicznie lub jako dodatek przygotowania podłoża. 

W chowie zwierząt domowych w celu minimalizowania przykrych zapachów z kuwet, klatek, terrariów itp.

Mieszamy ok. 100-200 ml Bokashi ze żwirkiem, sianem itp. Czynność tą należy wykonać każdorazowo przy wymianie ściółki.  

Ogródek:

Drzewa                                                                                                                                                                       Stosować pod drzewa w proporcji 0,2 - 1 kg/1 m2. W prztpadku roślin ozdobnych posypać bezpośrednio na kwietnik. Zaleca sie stosować w połączeniu z EmFarma lub odciekiem z fermentacji Bokashi. 

Przygotowanie ziemi kwiatowej z kompostu

Do całości kompostu dodać 5 % Bokashi oraz 1,5 % do 3 % wytworzonego nawozu organicznego i dobrze wymieszać. Czynność tą należy wykonać na ok. 14 dni przed użyciem podłoża do siewu lub sadzenia. 

Trawnik

Bezpośrednio na trawnik raz na kilka miesięcy lub mniejszymi porcjami tak często, jak to tylko potrzebne. Zasadniczo powinno sie stosować 0,2 kg Bokashi/ m2. W przypadku gleb o niższej żywności lub mających mniej materii organicznej można stosować do 1 kg/m2. 

PRZECHOWYWANIE:

Należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie należy mieszać z chemicznymi środkami ochrony roślin, nawozami sztucznymi, detergentami oraz środkami dezynfekcyjnymi.          

Nie należy przeprowadzać zabiegów podczas silnego nasłonecznienia.

DOSTĘPNE  POJEMNOŚCI:

2kg, 5kg

KUPUJ TANIEJ Z KARTĄ STAŁEGO KLIENTA