Centrum mikroorganizmów ProBio Emy, Mikroorganizmy dla rolnictwa, zwierząt, ludzi i domuMapa sklepu
EmFarma 1L Powiększ do pełnego rozmiaru

EmFarma 1L

Em Farma - To kompozycja kilkudziesięciu pożytecznych mikroorganizmów, zawierająca między innymi bakterie kwasu mlekowego, drożdży, bakterie fototropowe, promieniowce i grzyby fermentacyjne.

Więcej szczegółów

17,00 zł

Em Farma

OPIS:

Kompozycja ta wzbogacona o szeroką gamę mikroelementów. Bogactwo mikroelementów i bakterii fototropowych stanowi doskonałe źródło pożywienia dla rośliny w formie naturalnego biostymulatora wzrostu.

SKŁAD:

  • bakterie kwasu mlekowego
  • bakterie fotosyntetyzujące
  • grzyby fermentujące
  • drożdże
  • ekologiczna melasa z trzciny cukrowej
  • rewitalizowana woda
  • sól
  • kompleks minerałów

 

ZASTOSOWANIE:

Preparat powszechnie używany jest:                                                                                                             

  • w regeneracji i odżywianiu gleby                                                                                                                                
  • w uprawie roślin                                                                                                                                                 
  • do higienizacji pomieszczeń hodowlanych                                                                                                              
  • zaprawiania nasion

 

rewitalizacja stawów i oczek wodnych: możemy zobaczyć to na przykładzie robienia kul Bokashi w programie telewizyjnym Maja w ogrodzie "Ogród w harmonii z naturą" - odcinek 479 - http://majawogrodzie.tvn.pl/193,Ogrod-w-harmonii-z-natura-odc-479,odcinek.html 

DAWKOWANIE:

Grunty orne:

przed uprawkami (orka, kultywatorowanie, talerzowanie): od 20L do 200L na 1ha rozcieńczone w 200L-1000L wody.

w trakcie wzrostu roślin: od 10L do 30L na 1ha rozcieńczone w 200L-400L wody.

rewitalizacja stawów i oczek wodnych: możemy zobaczyć to na przykładzie robienia kul Bokashi w programie telewizyjnym Maja w ogrodzie "Ogród w harmonii z naturą" - odcinek 479 - http://majawogrodzie.tvn.pl/193,Ogrod-w-harmonii-z-natura-odc-479,odcinek.html 


Kule Bokashi: Specjalnie przygotowane kule Bokashi przywracają równowagę biologiczną w sztucznych zbiornikach wodnych, eliminują odory i zmniejszają zamulenie wody w stawach. 

W skład kul wchodzi: glina, żywe kultury mikroorganiczne, Bokashi - czyli fermentowane otręby pszeniczne i ryżowe, melasa z trzciny cukrowej oraz woda (niechlorowana).

Przepis na kule Bokashi:

Glinę mieszamy z niewielką ilością mułu pozyskanego z docelowego stawu na 5kg gliny + 0,5kg Bokashi + 0,25l Melasy z trzciny cukrowej + 100 ml preparatu z mikroorganizmami + woda niechlorowana (również może być z tego samego stawu lub ze studni). Wodę dodajemy w takiej proporcji, by konsystencja masy była możliwa do uformowania kul, następnie umieszczamy kule w ciemnym i ciepłym miejscu na tydzień aby namnożyły się w nich pożyteczne mikroorganizmy. Po upływie tego czasu kule są gotowe do zastosowania, wrzucamy 1-2 kule na 1m2 powirzchni wody. Zabieg powtarzamy dwa razy w sezonie, wiosną i pod koniec lata. Wspomagająco możemy również robić zabiegi za pomocą samego preparatu z mikroorganizmami np. EmFarma. Do dwóch tygodni po zabiegu na powierzchni pojawią się kożuchy materii organicznej, która unosi się z dna stawu, co świadczy o normalnym, naturalnym przebiegu rewitalizacji. Stopniowo woda staje się przejrzysta, a glony zanikają. Z czasem, kiedy ustali się równowaga nie będziemy musieli powtarzać tego zabiegu co rok. 

Do kompostowania odpadów kuchennych:

Segreguąc odpady żywnościowe i inne resztki biologiczne do specjalnych pojemników można w warunkach domowych przetwarzać je z użyciem bokashi w wysokiej wartości nawóz zawierający pożyteczne mikroorganizmy. Bezpośrednio każdą nową warstwę odpadów należy posypać Bokashi w taki sposób, żeby cała powierzchnia została dokładnie obsypana, a na końcu dobrze ściśnięta. Bokashi rozpocznie proces fermentacji neutralizując nieprzyjemne zapachy oraz poprawi skład odpadów. Kolejne warstwy odpadów dodajemy, aż do zapełnienia zbiornika. Co kilka dni można usunać nadmiar gromadzących się odcieków z fermentcji na dnie zbiornika, poprzez umieszczony tam karnik. Odciek z takiego kompostownika stanowi skoncentrowany płyn o wysokiej wartości odżywczej więc rozcieńczamy wodą oczywiście niechlorowaną, można wykorzystać np. do podlewania kwiatów. Przetworzone odpady z dodatkiem Bokashi są doskonałą zaszczepką mikrobiologiczną do gleby. 

Warzywniaki i ogrody:

-do gleby przed siewem, uprawą warzyw i roślin ozdobnych: od 2L do 3L na 100 m² rozcieńczone w 20L-30L wody.

-przygotowanie podłoży: od 1L do 2L na 1m³ rozcieńczone w 10L-20L wody.

-opryski: 1L rozcieńczony w 30L-50L wody.

-podlewanie: 1L rozcieńczony w 50L-100L wody.

HIGIENIZACJA POMIESZCZEŃ:

- od 1L do 3L na 1m³

kompost:

- od 1L do 10L na 1m³ pryzmy

DZIAŁANIE:

Poprawia aktywność biologiczną gleby.

Stymuluje wzrost i rozwój roślin.

Zwiększa przyswajalność składników odżywczych.

PRZECIWWSKAZANIA:

Nie należy mieszać z chemicznymi środkami ochrony roślin, nawozami sztucznymi, detergentami oraz środkami dezynfekcyjnymi.            

Nie należy przeprowadzać zabiegów podczas silnego nasłonecznienia.

PRZECHOWYWANIE:

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

DOSTĘPNE  POJEMNOŚCI:

1L, 5L, 10L, 20L.

CERTYFIKAT:  PZH/HT-3111/2016

KUPUJ TANIEJ Z KARTĄ STAŁEGO KLIENTA


Deklaracja GMO

Etykieta produktu